Halkskydd

Regn, snö, slask eller ett nysvabbat golv. Halkolyckor är en av de vanligaste olyckorna att råka ut för, men det finns sätt att skydda sig. Med ett rätt monterat halkskydd undviker du olyckor och gör din omgivning säkrare.

Halkskydd i trappa vid röd stuga

Halkydd minimerar halkolyckor

Varför ska man ha halkskydd? Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, halkar 25 000 svenskar varje år så illa att de behöver uppsöka läkare. Flest olyckor sker under vintermånaderna december, januari och februari.

Oftast är det vädret som är boven i dramat – isiga trottoarer, hala trappor utan halkskydd och slaskiga perronger står för många av olyckorna. Följer slasket med in, kan det lätt ske halkolyckor även inomhus. På sommaren sker många halkolyckor på bryggor, båtar och altaner.

Här är de 5 vanligaste skadorna vid halkolyckor enligt statiskt från Region Stockholm:

Att välja rätt halkskydd

Ett bra halkskydd ska ha hög friktion. Det finns många olika halkskydd att välja mellan i flera olika prisklasser. Du kan välja att köpa produkter från närmaste bygghandel och montera själv eller låta ett proffs göra jobbet. Kom ihåg att en korrekt montering är en förutsättning för att produkten ska hålla länge och vara säker att använda.

Här kan du som privatperson behöva ha halkskydd:

Offentliga ytor som behöver ha halkskydd:
Designat svart Halkskydd i stentrappa
Halkskydd för trappnos i flera färger

Halksäkra med halkskydd– anlita en expert

Vi på Taktil Profil kan halkskydd. Vi hjälper privatpersoner och företag inom byggsektorn med rådgivning, produkter och montering av taktila halkskydd i bland annat trappor. Vår kunniga, serviceinriktade personal har bland annat bakgrund inom snickeri och måleri, vilket gör att vi kan erbjuda halkskyddslösningar som är anpassade efter dina önskemål.

Vi har självklart ID06 (id-kort och personalliggare), kollektivavtal och är medlemmar i Sveriges Byggindustrier. Taktil profil har lång erfarenhet av fysisk tillgänglighetsanpassning, därför kan vi skapa halkskydd som förhindrar halkolyckor. I vår webbshop, finns ett urval av våra produkter. Hittar du inte det du söker kan du kontakta oss så skapar vi produkter efter dina behov.

Halkskydd till trappa utomhus

Att sitta på altanen om sommaren är underbart! Så länge den är säker. Regn och algpåväxt kan göra träet halt. Vi har hjälpt många villaägare att halksäkra både altanen och trappan som leder till uteplatsen.

När vi ordnar halkskydd till en trapp eller en altan använder vi oss oftast av en trappnoslist av metall eller glasfiber, men halkskydd finns både som lister och runda markeringar.

Vi kan även sänka ner det halkskyddande materialet i underlaget eller montera på ett sätt som lämnar minimala spår den dagen som du eventuellt vill ta bort halkskyddet.

Halkskydd på träaltan med trappa
Halskydd på trappa av gallerdurksmodell. Trappnosskydd

Halkskyddande material

Ett halkskydd av metall är diskret och effektivt mot halka i trätrappor och på altaner. Det är också ett beständigt material som går att skruva eller limma fast i underlaget.

Fördelarna med ett halkskydd tillverkat av glasfiber är att det är ett tåligt material som dessutom fungerar bra som kontrastmarkering för människor med nedsatt syn.

Eftersom materialet står emot väder och vind bra, är det ett bra alternativ för trädäck och trätrappor.

För att minska snubbelrisken, går det att beställa halkskydd som antingen är konvexa eller helt platta.

Det går även att göra utetrappor och ramper i betong och sten säkra genom att montera linjer i thermoplast med glaskross ovanpå. Glaskrosset gör att ytan får högre friktion. Materialet är väderbeständigt och passar bra som halkskydd för trappor, ramper och bryggor. Ett halkskydd av thermoplast kan fräsas ner in underlaget eller läggas ovanpå.

Vill du halksäkra en stentrappa eller en annan sluttande yta, är ett halkskydd tillverkat av Akepox ett utmärkt val. Akepox är ett tvåkomponents halkskydd som läggs ovanpå keramik eller natursten. Fördelen med materialet är att det klarar tuffa väderförhållanden och kan läggas i dekorativa mönster ovanpå ytan. 

Halkskydd i läktartrappa vid fotbollsplan

Halkskydd till båt och brygga

Den vanligaste olyckan på båten är halkolyckan. Och det är väl inte så konstigt egentligen, vatten som stänker upp gör ytan hal och alger på bryggan gör det lätt att halka. De flesta olyckorna sker vid hopp mellan båt och brygga eller när du går omkring på båten.

Vill du göra båten säkrare, har vi olika halkskydd att välja mellan. Vi kan till exempel montera specialtillverkade halkskyddstejper som är anpassade för båtar. Halkskyddstejperna finns i flera olika färger har hög friktion. Bryggan säkras genom glasfiberlister.

Halkskydd för trätrappa vid brygga
Halkskydd på stentrappa i ett trapphus

Beställ halkskydd för inomhusmiljö

Nysvabbade golv eller slask som följt med in är några av orsakerna till att även inomhusmiljön behöver bli halksäker.

Halkskyddstejp i olika färger är effektivt på inomhustrappor, ramper och golv som har nivåskillnader. I vårt sortiment finns även efterlysande halkskyddstejp som även fungerar bra för lagerutrymmen och för att markera utrymningsvägar.

Inomhus kan vi också använda lack eller färg för att skapa halkfria ytor. Ett lack syns inte med blotta ögat, men ger en högre friktion. Färg skapar mer uppmärksamhet och kan både användas som halkskydd och kontrastmarkering för människor med synnedsättning.

Varmt välkommen att höra av dig till oss på Taktil profil!